slecht voor de huid zon

Jaarlijks zijn er duizenden mensen waarbij huidkanker wordt geconstateerd, vaak komt dit door verbrandingen in de zomer. Je kent het wel: Een heerlijk zonnetje, lekker naar het strand of op een terrasje, iets te lang blijven, vergeten in te smeren en dan toch verbrand op een nare manier. Daarna als je hoofd is verbrand hoofdpijn alsof er een strakke band om je hoofd zit, slecht slapen door de warme, heet aanvoelende plekken die verbrand zijn. Nee, verbranden is geen lolletje, maar het kan ook wel degelijk gevaarlijk zijn.

Wat is eigenlijk zonnebrand?

Zonnebrand is een soort ontstekingsreactie op ultraviolette (UV) stralingsschade aan de buitenste lagen van de huid. De kern van dit alles heet melanine, dat is een pigment dat je huid zijn kleur geeft en het ook verdedigt tegen de zonnestralen. Melanine werkt door je onbeschermde, aan de zon blootgestelde huid donkerder te maken. De hoeveelheid melanine die je produceert, wordt bepaald door genetica, daarom verbranden sommige mensen door de zon terwijl anderen juist bruin worden. Beide zijn tekenen van cellulaire schade aan de huid.

Voor mensen met minder melanine kan langdurige onbeschermde blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat huidcellen rood, gezwollen en pijnlijk worden, ook bekend als zonnebrand. Zonnebrand kan variëren van mild tot zelfs blaarvorming. Na zonnebrand kan je huid ook gaan schilferen. Dit is een teken dat je lichaam zich probeert te ontdoen van de beschadigde cellen. Probeer nooit zelf de huid te pellen; laat het vanzelf loskomen.

Wat u moet weten over zonnebrand.

vrouw met zonnebrandSommige mensen zijn meer vatbaar voor zonnebrand: Het huidtype bepaalt je gevoeligheid; mensen met een lichte huid lopen vaak het grootste risico, maar iedereen kan verbrand raken bij langdurige blootstelling aan de zon. Zelfs zonder een verbranding verhoogt blootstelling aan de zon het risico op huidkanker. Zelfs als je bruin bent of je huidtype donker is en je huid niet rood wordt, kan de zon altijd cellulaire schade veroorzaken die kan leiden tot kanker.

De UV-index is hierbij een factor: De zon varieert in intensiteit per seizoen, tijdstip van de dag en geografische locatie. Een hoge UV-index betekent dat een onbeschermde huid sneller of ernstiger zal verbranden. Wees dus voorzichtig, vooral als de zon het sterkst is. Maar ook als de UV index laag is dan blijft het risico nog steeds bestaan. Bescherm jezelf elke dag van het jaar. Je kunt ook verbranden op een bewolkte dag: Wees voorzichtig, zelfs als de zon niet schijnt. Tot 80 procent van de Uv-stralen kan wolken binnendringen. Lichtroze verbranden is ook nog steeds slecht: Hoe mild ook, elke brandwond is een teken van letsel aan je huid dat kan leiden tot vroegtijdige veroudering en huidkanker. Meer daarover kan je in deze koopgids terugvinden.

Zonnebrand risico’s voor u

Herhaalde zonnebrand verhoogt uw risico. Voor mensen met een lichte huid, vooral mensen met genetische aanleg, speelt zonnebrand een duidelijke rol bij het ontwikkelen van melanoom. Onderzoek toont aan dat de Uv-stralen die de huid beschadigen ook een lichaamseigen tumor onderdrukkend gen kunnen veranderen, waardoor gewonde cellen minder kans krijgen om te herstellen voordat ze overgaan in kanker. Mensen die vaak buiten werken of sporten hebben ook een groter risico op frequente zonnebrand die kan leiden tot huidkanker.

Zelfs één zinderende zonnebrand in de kindertijd of adolescentie verdubbelt uw kansen op het ontwikkelen van melanoom later in het leven, dus let hierop, ook bij de kinderen.

Huidbeschadiging bouwt zich na verloop van tijd op, te beginnen met de allereerste zonnebrand. Hoe meer je verbrandt, hoe groter je risico op huidkanker. Daaropvolgende UV-schade kan altijd optreden, zelfs als er geen duidelijke verbranding is. Vijf of meer zonnebrand verdubbelt meer dan uw risico op het ontwikkelen van potentieel dodelijk melanoom. Het is gemakkelijk om uw risico op huidkanker behoorlijk te verminderen door in te smeren met een goed anti zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.