OV Madrid

Op reis naar madrid? OV-kaart kopen in Madrid is makkelijk!

Madrid is een bijzonder grote stad en telt ruim 3,2 miljoen inwoners. De Spaanse hoofdstad is geliefd onder de toeristen en beschikt dan ook over de nodige bezienswaardigheden, attracties en musea. Je kan bijvoorbeeld een kijkje gaan nemen bij het Palacio Real Madrid, het Prado Museum en het stadspark. Winkelen kan ook prima in de stad en wij raden je aan om het uitgaansleven te gaan ontdekken. Voetballiefhebbers moeten beslist eens naar het stadion van de voetbalclub Real Madrid gaan, wellicht kan jij nog een wedstrijd meepikken van ‘De Koninklijke’. Echter is lang niet alles even gemakkelijk te bereiken en dan is het handig om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer in Madrid. De handigste optie is om dan een OV-kaart te kopen, net zoals wij dat in Nederland kennen.

OV-kaart Madrid

De toeristen en de lokale inwoners beschikken in de meeste gevallen over een eigen OV-kaart. Je kan de anonieme reiskaart eenvoudig bij één van de automaten of loketten op de stations aanschaffen. De kaart zelf kost slechts 2,50 euro, maar dan staat er nog geen saldo op de OV-kaart. Je zal de kaart dus ook nog even moeten opladen met een bedrag naar eigen voorkeur. Je zal met de OV-kaart Madrid goedkoper reizen en je hoeft niet constant een los kaartje te kopen voor de metro of de bus.

reis madridMetro en bus

De OV-kaart in Madrid heeft de naam ‘Tarjeta Transporte Público’ gekregen. De kaart kan enkel en alleen worden gebruikt voor de metro’s en de bussen. Let op, het gaat om de stadsbussen en niet om de streekbussen. Madrid is een enorm grote stad en telt dan ook meerdere zones. De witte zone is geschikt voor personen met een ‘metrobus’ ticket. De reizigers die nog verder willen reizen met het openbaar vervoer moeten een ‘combinado’ reiskaart aanschaffen. Echter is het dus handiger om een anonieme OV-kaart te kopen en daar gewoon wat geld op te zetten. Dat scheelt een hoop gezeur en tijd.

Het opladen van de kaart is mogelijk bij iedere halte en station, aangezien er overal wel automaten zijn te vinden. De automaten beschikken over de optie om een andere taal te selecteren, bijvoorbeeld Engels.

Opladen met ritten

In Nederland zetten wij een geldbedrag op onze OV-kaart, maar in Madrid zal jij ritten moeten kopen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 10 ritten, maar dan wel binnen een bepaalde zone. Wil jij verder reizen dan Zone A, dan zal je de duurdere optie moeten selecteren op de automaat. Het is dus verstandig om vooraf alvast te bedenken wat de beste mogelijkheid is. Je kan bij de automaat zowel met contant geld als met een bankpas betalen, maar Nico van KofferReview raadt toch aan om zeker altijd je VISA of MasterCard kaart op zak te hebben om zeker te zijn.

Inchecken en uitchecken

De OV-kaart is na het opladen direct klaar voor gebruik in het openbaar vervoer van Madrid. Inchecken met de OV-kaart zal jij moeten doen bij de schuifdeuren bij de metrohaltes, oftewel voordat je instapt. Je zal tijdens het inchecken ook kunnen zien hoeveel ritten er nog op de kaart beschikbaar zijn. Uitchecken is niet nodig bij de metrohaltes. Inchecken in de bussen kan direct zodra jij instapt bij de chauffeur, gemakkelijker kan het niet!