Voedingsrijk dieet

Verbeter je het geheugen met een voedingsrijk dieet

Is het mogelijk om met goede voeding jouw geheugen te verbeteren? Ben jij slecht in het onthouden van namen of moet je steeds weer op zoek naar je bril of naar je autosleutels? Het is volkomen normaal als je die dingen soms niet weet te vinden, want iedereen vergeet wel eens wat. Er zijn onderzoekers die specifiek onderzoek doen naar voeding. Zij onderzoeken hoe voeding ons kan helpen bij het gezond houden van onze hersenfuncties, waaronder ook het geheugen. Welke voedingsstoffen kunnen hieraan bijdragen?

Vette vis bevat omega-3-vetzuren

Vette vis bevat omega-3-vetzurenAllereerst noemen we vette vis, waaronder zalm. Deze vis wordt wel eens “hersenvoeding” genoemd. Dat heeft een reden want meerdere studies tonen aan dat een dieet waar veel omega-3-vetzuren in zitten, jouw hersenen helpen gezond te houden. Het eten van deze voedingsstoffen leidt tot een verbeterde hersenfunctie en geeft je ook minder kans om later dementie te krijgen.

Er zijn in Chicago meer dan 6000 mensen gevolgd om de invloed van de voeding die zij tot zich namen te bestuderen. De mensen die geregeld verse vette vis aten, minstens een keer per week, hadden een vertraagde achteruitgang van het geheugen. Dit scheelde 12 procent met de mensen die geen tot heel weinig vis aten. Het is zo, dat als je geregeld vis eet, het risico om Alzheimer te krijgen met 60 procent verkleind wordt. Omega-3-vetzuren worden niet door het lichaam zelf aangemaakt, dit moeten we dus uit ons voedsel halen. Andere vissen die rijk zijn aan deze voedingsstoffen zijn: haring, makreel, forel en sardienen. Ook lijnzaadolie, pompoenpitten, walnootolie, sojabonen en sojaolie zijn prima bronnen. Natuurlijk kan je ook kiezen om supplementen te nemen, maar met slimme dieetkeuzes kom je dus ook al heel erg ver!

Curry

Als je graag buitenlands eet dan krijg je voldoende curry binnen. In de Indische keuken bijvoorbeeld wordt dit veel gebruikt. Curcumine, wat een basisingrediëntje is van kurkuma en currypoeders, helpen de plaque-ophoping die ieder mens op een gegeven moment krijgt, af te remmen. Onderzoekers hebben dit getest bij muizen. Dit komt omdat het eiwitfragment wat bij Alzheimer vaak tussen de zenuwcellen zit, te verminderen.

Door die eiwitfragmenten neemt de hersenfunctie af. Curry zorgt er ook voor dat dit vermindert en soms zelfs verdwijnt. Eet je niet vaak curry dan kan je kurkuma kopen. Je kunt dit in je voeding doen. Ook zijn er pillen te koop waar kurkuma in zit. Deze pillen neem je dan een keer per dag in.

Bosbessen en druiven

Het is al lange tijd bekend dat bosbessen prima stoffen bevatten die belangrijk zijn om de achteruitgang bij het ouder worden tegen te gaan. Er is een studie geweest die uitwees, dat wie twee maanden dagelijks bosbessensap dronk, aanzienlijk beter scoorde op geheugentests. Bij het gebruik van druivensap zag men dit ook. De onderzoekers in Massachusetts zeggen dan ook dat het eten van bosbessen het kortetermijngeheugen stimuleert en ook de achteruitgang vertraagt.

bessen

Bieten

Bieten bevatten nitraat. Er is lange tijd gedacht dat nitraat in voeding slecht voor je zou zijn en kanker zou veroorzaken. Het bewijs daarvoor is nooit echt geleverd. Nitraten bevatten een natuurlijke verbinding die de bloedvaten goed verwijdt. Hierdoor zakt de bloeddruk. Omdat de bloeddoorstroming en de toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen beter gaat, heeft dit ook een betere hersenfunctie tot gevolg. Het uithoudingsvermogen neemt ook toe door de betere bloedtoevoer naar spieren.

Het is afhankelijk van het seizoen hoeveel nitraten zich in onze groenten bevinden. In de winter zit er in groenten veel meer aan nitraat dan in de zomer. Dit kan wel anderhalf keer zoveel zijn. Er zijn diverse soorten groenten die rijk aan nitraat zijn, te weten: spinazie, kropsla, raapstelen kool, andijvie, postelein en selderij.

bladgroentenBladgroenten

We hebben spinazie al genoemd maar wist je dat boerenkool ook heel gezond is? Bladgroenten bevatten een grote hoeveelheid folaat.

Deze voedingsstof verbetert het geheugen door ontstekingen tegen te gaan en het helpt ook de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren.

Met goede voeding kun je veel narigheid voorkomen

Je ziet dat voeding veel voor ons kan doen. Dit is natuurlijk altijd zo geweest. Het is van groot belang dat je in een vroeg stadium al zorg draagt voor gezonde voeding. Behalve voeding is het ook belangrijk om je hersenen te blijven trainen. Dit kan je doen door te puzzelen of door denkspelletjes te doen. Als je jouw hersenen goed aan het werk houdt en ook goed let op jouw voeding kan je een hoop voorkomen.