Koffie maken met een french press

Koffie maken met een french press: 3 tips

De french press is een van de eenvoudigste methoden om koffie te zetten. Het toestel is ook uitstekend in het onttrekken van de oliën van een koffie en het vastleggen van smaken en aroma’s uit de bonen. Of u nu een liefhebber bent van de french press of overweegt over te stappen op een pers van een koffiezetapparaat, hier zijn drie tips om het meeste uit deze brouwmethode te halen.

Wat is een french press?

De french press, ook wel cafetière of koffiepers genoemd, is een cilindervormige beker (meestal van glas, maar vaak van kunststof of staal) met een zuiger. De zuiger van de plunjer is gemaakt van gaas, waardoor er vloeistof doorheen kan stromen, maar niet het grotere koffiedik.

Tip 1: Maal uw koffie

Als het gaat om koffie en koffiebonen, is vers altijd het beste. Dus als u betere koffie door middel van een french press wilt maken, zorg er dan voor dat u zeker hele koffiebonen koopt en één kopje koffie per keer maalt.

Voor een consistente, betrouwbare maling wordt het gebruik van een conische maalschijf aangeraden.

Tip 2: Verwarm uw french press voor

French PressAls u uw koffie langer heter wilt houden, verwarm dan de beker voor in uw french press. Als het bekerglas koud is, wordt een deel van het hete water dat erin wordt gegoten door het glas afgekoeld en is uw zettemperatuur lager.

De reden dat men een french press voorverwarmt, is om ervoor te zorgen dat de temperatuur tijdens de gehele brouwcyclus tussen 90 en 95 graden Celsius blijft. Giet kokend water in uw beker, wacht een minuut, gooi het dan weg, voeg gemalen koffiebonen toe, voeg off-boil water toe, zet de timer op 4 minuten. Toch zorgt dit er nog niet echt voor dat die temperaturen binnen het juiste bereik blijven.

Wat kan de juiste temperaturen garanderen? Isolatie. Een geïsoleerde, dubbelwandige roestvrijstalen french press, of een dubbelwandige glazen beker, of een dikke keramische, moet de temperatuur op peil houden. Brouwen op de goede temperatuur opent significant de smaak van uw koffie.

Dus het voorverwarmen van de press is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de juiste temperaturen worden gehandhaafd, vooral bij gebruik van een kleinere french press die sneller zal afkoelen dan een grotere. Het voorverwarmen van een geïsoleerde press zal de koffiesmaken en aroma’s die worden gevonden in de toch al uitstekende zetmethode van de press aanzienlijk verbeteren.

Tip 3: Gebruik een weegschaal om de hoeveelheid koffie af te meten

Als het gaat om goede koffie van uw french press, is precisie de sleutel. Daarom is het belangrijk om elke keer een voedselweegschaal te gebruiken om uw koffiebonen af ​​te meten.

Maar als u elke keer hetzelfde recept gebruikt, waarom moet u dan toch een weegschaal gebruiken? Wel, de dichtheid varieert per koffiebonentype en -merk, wat het volume van uw koffielepel kan verminderen. Een voedselweegschaal zorgt er dus voor dat u exact dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt voor elk brouwsel.