Er zijn binnen de traditionele beleggerswereld eigenlijk twee grote assets terug te vinden die reeds vele jaren worden benut door investeerders om rendement mee te behalen. In eerste instantie zijn er natuurlijk aandelen. Ondanks het feit dat aandelen ongelofelijk populaire beleggingsproducten zijn kan er worden vastgesteld dat ze niet altijd de beste keuze vormen. In het bijzonder voor investeerders die op zoek zijn naar iets meer zekerheid geldt dat obligaties een uitstekend alternatief kunnen vormen. Toch is het zo dat veel investeerders zich niet helemaal bewust zijn van de voor- en nadelen die zijn verbonden aan beleggen in obligaties. Geldt dat ook voor jou en zou je hier graag meer over te weten willen komen? Dan moet je vooral even snel verder lezen!
Inhoudstabel
Wat maakt obligaties minder populair dan aandelen?
Het merendeel van de beleggers zullen er in eerste instantie voor kiezen om een portefeuille samen te stellen bestaande uit verschillende aandelen. Pas daarna zullen ze ook willen kijken in de richting van aandelen. Alleen in onzekere financiële tijden waarin investeerders graag zo weinig mogelijk risico’s willen lopen is het zo dat er iets vaker in de richting van obligaties wordt gekeken. Dat dit het geval is, is bijzonder. Obligaties kunnen immers een prima rendement aanbieden terwijl het risico op verlies van het kapitaal doorgaans net wat lager ligt in vergelijking met aandelen. Dat is het gevolg van het feit dat je bij een mogelijks faillissement van de onderneming kan rekenen op een uitbetaling voordat de aandeelhouders daar aanspraak op kunnen maken. Dat maakt best een verschil.
Voor obligaties geldt verder dat ze als minder hip worden beschouwd in vergelijking met aandelen. Ze bieden je bijvoorbeeld doorgaans niet de mogelijkheid om te investeren in hippe bedrijven zoals met name een Tesla of een Apple. Daarnaast is het zo dat een obligatie eigenlijk een soort van krediet is welke je verstrekt aan een bedrijf. Dit betekent dat ze niet echt beschouwd kan worden als een investering. Ook dit is een gegeven dat veel beleggers tegen de borst stoot. In economisch onzekere tijden kunnen obligaties potentieel interessant zijn om naar te kijken, maar daarbuiten worden ze door veel beleggers vooral als weinig interessant bestempeld.
Welke nadelen zijn er verbonden aan beleggen in obligaties?
De reden dat obligaties minder gewild zijn onder beleggers dan aandelen heeft ook te maken met de nadelen die eraan verbonden zijn. In principe is het bijvoorbeeld altijd mogelijk om je obligaties te verkopen voor de eindtijd. Dit echter zonder de garantie dat je het geïnvesteerde kapitaal daadwerkelijk volledig terug zal krijgen. De waarde van een obligatie kan immers tussentijds schommelen. De kapitaalgarantie geldt dus enkel op de einddatum van de obligatie. Andere nadelen waar rekening mee dient te worden gehouden bij investeren in obligaties zijn:
- Er kan niet worden geprofiteerd van een stijgende rente;
- De intresten die je ontvangt kunnen onderworpen zijn aan belastingen;
- Sommige banken brengen kosten in rekening voor het bewaren van de obligaties;
- Er is sprake van een koersrisico wanneer de obligatie in een andere munteenheid staat;
De voordelen die zijn verbonden aan obligaties wegen voor veel mensen niet op tegen de bovenstaande nadelen. Bovendien ben je ook niet aangewezen op de couponrente van een obligatie voor het realiseren van passief inkomen. Dat kan immers ook perfect met het dividend dat je ontvangt wanneer je ervoor kiest om te investeren in waarde-aandelen.
Wat zijn dan precies de voordelen waar je op kan rekenen?
Toch zijn er niet alleen maar nadelen verbonden aan obligaties. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven kies je bij dit beleggingsproduct vooral voor zekerheid. Die zekerheid wordt onder meer geboden door het feit dat vanaf het begin de einddatum van de obligatie gekend is. Bovendien weet je ook precies welk rendement je van je obligatie kan verwachten. Het spreekt voor zich dat dit twee belangrijke zekerheden zijn waar je bij een belegging in aandelen alleen maar van kan dromen.
Het feit dat de rente of de zogenaamde coupon op de obligatie is vastgesteld zorgt er eveneens voor dat je bent beschermd tegen mogelijks negatieve marktomstandigheden. Gaat de rente op de markt namelijk plots onderuit? Dan zal dat er niet voor zorgen dat het rendement op je obligatie wordt aangetast. Anderzijds, stijgt de marktrente, dan kan je daar helaas niet van meeprofiteren.
Tot slot is er nog een derde voordeel verbonden aan beleggen in obligaties. Het is namelijk zo dat deze beleggingsproducten zeer divers worden aangeboden. Hiermee bedoelen we niet alleen dat ze beschikken over een variërende looptijd, daarnaast is er ook een ruime keuze aan emittenten. Dit alles zorgt ervoor dat er eigenlijk altijd obligaties aangekocht kunnen worden die perfect kunnen voldoen aan je verwachtingen. Dit maakt ze dus op zich geschikt voor elke belegger.
0